HASŁO |
tahini |
DEFINICJA | «pasta ze zmiksowanych ziaren sezamu charakterystyczna dla kuchni bliskowschodniej» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. ż, ndm |
KOLOKACJE | Pasta tahini. |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Pasta tahini jest bogata w wiele cennych dla zdrowia składników, w tym witaminy z grupy B oraz wapń (www.bodyplan.pl). Dobra tahini nie może być ani odrobinę gorzka w smaku (www.arabskie.pl). Hummus bez tahini to zwykła pasta z cieciorki (ilovetofu-cb.blogspot.com). Ja także uwielbiam tahini – najbardziej w zestawieniu z bananami i gruszkami, a najczęściej dodaję ją chyba do placków lub na ich wierzch (eatinggrass.blogspot.com). Nieźle smakuje jogurt doprawiony tahini, słodką papryką i kuminem. Może służyć jako zimny sos lub marynata do udek kurczaka przeznaczonych na grill. Ponieważ tahini ma egzotyczny i wyraźny smak, chętnie dodaję odrobinę do finger foodów - przekąsek do chwycenia w palce podawanych na koktajlach (www.wysokieobcasy.pl). |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
burger, chorizo, czekadełko, dip, dipówka, frittata, homing, hummus, tempura, wasabi, wrap, zupka chińska |
DATA | Rejestracja hasła: 09.09.2015, 11.21, ostatnia aktualizacja hasła: 10.09.2015, 14.46 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |