| Zobacz esej | |
| HASŁO |
zupka chińska
|
| DEFINICJA | «rozpuszczalna zupa w proszku z makaronem i przyprawami, gotowa do spożycia po zalaniu wrzącą wodą, wymieszaniu i odczekaniu kilku minut (według wskazań producenta), aż makaron napęcznieje» |
| INFORMACJA GRAMATYCZNA | fraza rzecz. ż, lp CMs. zupce chińskiej, lm M. zupki chińskie |
| KOLOKACJE | Zalać zupkę chińską. |
| PRZYKŁADY UŻYCIA |
Bardzo lubię makaron z zupek chińskich… Mam taką metodę, że dodaję bardzo mało wody i nie jem tego jak zupkę, tylko jak danie Uwielbiam zupki chińskie. Czy kupisz pomidorową, rosół, czy barszcz czerwony, wszystkie smakują niemal identycznie, tylko mają nieco inny posmak i ostrość (Źródło). Jesteś głodny, a nie masz nic do roboty ani nic do jedzenia, przyrządź sobie makaron spaghetti z zupki chińskiej (www.spryciarze.pl). A nie jestem na nic uczulona, ale jak otwieram tę przyprawę, która jest w zupce chińskiej to natychmiast strasznie kicham oczy mi łzawią i drapie mnie w gardle (www.papilot.pl). Koncepcje produktu „zupka chińska” zostały wykorzystane przez innych producentów – m. in. Unilever Bestfoods, która wprowadziła pod marką Amino zupy o smakach bliższych tradycyjnej polskiej kuchni – pomidorową, barszcz czerwony, grzybową itd. (www.poradnikhandlowca.com.pl). |
| WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
| ODSYŁACZE |
body sushi, caprese, chorizo, dip, dipówka, frittata, homing, hummus, tempura, wasabi, wrap |
| DATA | Rejestracja hasła: 21.02.2013, 12.34, ostatnia aktualizacja hasła: 04.10.2015, 15.43 |
| AUTOR | Maciej Czeszewski |
| REDAKTOR | Jan Burzyński |