HASŁO |
zupa miso |
DEFINICJA | «to samo, co miso-shiru» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. ż, drugi człon ndm, D. zupy miso, Ms. zupie miso, lm M. zupy miso |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Japończycy jadają zupę miso na śniadanie (dietydlazdrowia.cba.pl). Od kilku miesięcy narastała we mnie ochota na zupę miso (www.kuchniaikwiaty.pl). W zupie miso powinny się znaleźć sezonowe składniki – jesienią grzyby, wiosną i latem świeże warzywa, zimą ziemniaki (kochamzupy.pl). Jeśli lubimy orientalne smaki, wówczas do zupy miso warto dodać tofu (ser sojowy), suszone wodorosty lub algi morskie wakame, grzyby shitake lub płatki bonito (suszone płatki wędzonego i fermentowanego tuńczyka) (portal.abczdrowie.pl). |
DODATKOWE INFORMACJE | <od miso> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE | |
DATA | Rejestracja hasła: 19.03.2016, 11.08, ostatnia aktualizacja hasła: 08.01.2017, 01.37 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Paweł Ciach |