HASŁO |
miso-shiru |
WYMOWA | miso-sziru |
DEFINICJA | «tradycyjna japońska zupa na bazie bulionu dashi i pasty miso, zwykle z dodatkiem warzyw, wodorostów oraz ryb lub owoców morza; zupa miso» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. ż, ndm |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Jadłam smaczną miso-shiru, z delikatnymi kawałkami świeżuteńkiego tofu (www.archiwum.rp.pl). Do miso-shiru często dodaje się też tofu, grzyby shiitake, ryby, krewetki albo białą rzodkiew (czlowiekzlyzka.pl). Po trzech godzinach ćwiczenia byłam strasznie głodna, więc od razu jak przyszłam poszłyśmy razem z babcią zjeść miso-shiru Miso-shiru i przyprawy wykonane z miso są szczególnie dobre w zapobieganiu zakażeniom z racji swoich antyseptycznych właściwości (www.bio-zycie.pl). W każdym domu miso-shiru smakuje inaczej (foodfashionblog.com). |
DODATKOWE INFORMACJE | <jap.> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE | |
DATA | Rejestracja hasła: 31.03.2016, 10.01, ostatnia aktualizacja hasła: 08.01.2017, 00.06 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Paweł Ciach |