HASŁO |
tempura |
DEFINICJA | «owoce morza, ryby, warzywa lub rzadziej mięso smażone w cienkiej panierce z ciasta naleśnikowego, popularna potrawa kuchni japońskiej; także taka panierka» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. ż, lp D. tempury, Ms. tempurze, blm |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Aby przyrządzić dobrą tempurę, miseczkę z ciastem należy trzymać w lodzie, tak, aby było jak najzimniejsze (owocemorza.blogspot.com). Chciałbym pogratulować jeszcze raz kucharzowi, ponieważ sushi z tempurą było przepyszne (www.durszlak.pl). Papryczki w tempurze są proste do wykonania i przepyszne. Trzeba tylko pamiętać, żeby odsączyć je z tłuszczu na papierowych ręcznikach (kalejdoskoprenaty.blogspot.com). Tempurę robi się ze wszystkiego. Tajemnica tkwi w cieście – kruchym i chrupiącym, cieniutkim jak mgiełka, półprzezroczystym niczym szyfonowa koszulka opinająca coś apetycznego (www.wysokieobcasy.pl). Zawsze byłam przekonana, że smażenie na głębokim tłuszczu jest tuczące, tłuste i niezdrowe. Zmieniłam zdanie, gdy spróbowałam prawdziwej japońskiej tempury. Warzywa były chrupiące, gorące i nieprzesiąknięte olejem (open7days.blogspot.com). |
DODATKOWE INFORMACJE | < jap. 天ぷら, z port. temporas ‘post’> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
burger, caprese, chorizo, czekadełko, dip, dipówka, frittata, homing, hummus, przepisownik, przepiśnik, wasabi, wrap, zupka chińska |
LICENCJA |
Hasło udostępnione na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska |
DATA | Rejestracja hasła: 29.08.2014, 12.05, ostatnia aktualizacja hasła: 27.07.2016, 12.07 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |