NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

tempura

Drukuj
DEFINICJA

«owoce morza, ryby, warzywa lub rzadziej mięso smażone w cienkiej panierce z ciasta naleśnikowego, popularna potrawa kuchni japońskiej; także taka panierka»

INFORMACJA GRAMATYCZNA

rzecz. ż, lp D. tempury, Ms. tempurze, blm

PRZYKŁADY UŻYCIA

Aby przyrządzić dobrą tempurę, miseczkę z ciastem należy trzymać w lodzie, tak, aby było jak najzimniejsze (owocemorza.blogspot.com).



Chciałbym pogratulować jeszcze raz kucharzowi, ponieważ sushi z tempurą było przepyszne (www.durszlak.pl).



Papryczki w tempurze są proste do wykonania i przepyszne. Trzeba tylko pamiętać, żeby odsączyć je z tłuszczu na papierowych ręcznikach (kalejdoskoprenaty.blogspot.com).



Tempurę robi się ze wszystkiego. Tajemnica tkwi w cieście – kruchym i chrupiącym, cieniutkim jak mgiełka, półprzezroczystym niczym szyfonowa koszulka opinająca coś apetycznego (www.wysokieobcasy.pl).



Zawsze byłam przekonana, że smażenie na głębokim tłuszczu jest tuczące, tłuste i niezdrowe. Zmieniłam zdanie, gdy spróbowałam prawdziwej japońskiej tempury. Warzywa były chrupiące, gorące i nieprzesiąknięte olejem (open7days.blogspot.com).

DODATKOWE INFORMACJE

< jap. 天ぷら, z port. temporas ‘post’>

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
ODSYŁACZE
LICENCJA

Hasło udostępnione na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska

DATA Rejestracja hasła: 29.08.2014, 12.05, ostatnia aktualizacja hasła: 27.07.2016, 12.07
AUTOR Jan Burzyński
REDAKTOR Maciej Czeszewski
facebook