HASŁO |
hummus |
WYMOWA | humus |
DEFINICJA | «pasta z gotowanej ciecierzycy, sezamu, czosnku, oliwy i soku z cytryny, popularna potrawa w kuchni arabskiej i żydowskiej» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. m nieżywotny, lp D. hummusu, Ms. hummusie, lm M. hummusy |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Hummus i inne pasty kanapkowe, a nawet kupne pasztety sojowe, sprawdzają się według mnie także jako sos do makaronu (oszczedzaniegotowanie.blogspot.com). Taka niepozorna rzecz – nieco ciecierzycy z sezamem, czosnkiem i cytryną, a kulturalna wojna o narodowość hummusu trwa w najlepsze. Wiele krajów arabskich przypisuje sobie prawo do hummusu i za nic nie chcą ustąpić (durszlak.pl). Dobry hummus po prostu musi być idealnie gładki i kropka (www.jadlonomia.com). Zakochani w hummusie, znaleźliśmy przepis i zdjęcie hummusu z truskawkami. Nie wiemy, jak smakuje, przekonamy się latem (hummusamamamusi.blogspot.com). Nie wiem, jak żyłam dotychczas bez hummusu. Pamiętam, jak pierwszy raz kupiłyśmy go z mamą w Londynie i zabrałyśmy na piknik. Potem odkryłam Hummus Bros i marzyłam, żeby taka knajpa pojawiła się w Polsce. Teraz hummus robię najczęściej sama, ale uwielbiam też ten z „Beirutu" na Poznańskiej (eat-and-read.blogspot.com). |
DODATKOWE INFORMACJE | <arab. حُمُّص ‘ciecierzyca’> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
burger, caprese, chorizo, czekadełko, dip, dipówka, frittata, homing, przepisownik, przepiśnik, tahini, tempura, wasabi, wrap, zupka chińska |
LICENCJA |
Hasło udostępnione na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska |
DATA | Rejestracja hasła: 22.08.2014, 17.10, ostatnia aktualizacja hasła: 27.07.2016, 12.06 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |