NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

dashi

Drukuj
WYMOWA

daszi

DEFINICJA

«tradycyjny japoński bulion z ryby i wodorostów, wykorzystywany zwłaszcza jako składnik zupy miso-shiru»

INFORMACJA GRAMATYCZNA

rzecz n, ndm

PRZYKŁADY UŻYCIA

Rzodkiew i cebulę pokroić w półksiężyce i dodać do dashi (www.kuchniokracja.hanami.pl).



Czy natknęłyście się na dashi w którymś z sieciowych sklepów? (www.przyslijprzepis.pl).



Do mojej zupy użyłam pasty z dodatkiem ekstraktu z dashi (madameedith.com).



Zdjęcia przedstawiają potrawy z dashi wg przepisów z naszego bloga (sklep.slodkokwasny.com).



Dashi można przechowywać w lodówce do 4 dni, a zamrożone do 3 miesięcy (kuchniaazjatycka.com).

DODATKOWE INFORMACJE

<jap.>

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
ODSYŁACZE
DATA Rejestracja hasła: 13.03.2016, 11.24, ostatnia aktualizacja hasła: 08.01.2017, 00.34
AUTOR Jan Burzyński
REDAKTOR Paweł Ciach
facebook