HASŁO |
dashi |
WYMOWA | daszi |
DEFINICJA | «tradycyjny japoński bulion z ryby i wodorostów, wykorzystywany zwłaszcza jako składnik zupy miso-shiru» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz n, ndm |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Rzodkiew i cebulę pokroić w półksiężyce i dodać do dashi (www.kuchniokracja.hanami.pl). Czy natknęłyście się na dashi w którymś z sieciowych sklepów? (www.przyslijprzepis.pl). Do mojej zupy użyłam pasty z dodatkiem ekstraktu z dashi (madameedith.com). Zdjęcia przedstawiają potrawy z dashi wg przepisów z naszego bloga (sklep.slodkokwasny.com). Dashi można przechowywać w lodówce do 4 dni, a zamrożone do 3 miesięcy (kuchniaazjatycka.com). |
DODATKOWE INFORMACJE | <jap.> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
miso, miso-shiru, ramen, tempura, wasabi |
DATA | Rejestracja hasła: 13.03.2016, 11.24, ostatnia aktualizacja hasła: 08.01.2017, 00.34 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Paweł Ciach |