HASŁO |
miso |
DEFINICJA | 1. «tradycyjna japońska pasta ze sfermentowanej soi, ryżu i drożdży, używana jako składnik lub dodatek do dań» 2. «to samo, co miso-shiru; zupa miso» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. n, ndm |
KOLOKACJE | w zn. 1: Pasta miso. |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Miso sojowe ma wyraźny, nieco cierpki smak oraz intensywny zapach, jest dość gęste i słone więc należy pamiętać aby do potraw z miso (a także z wodorostami) nie dodawać już soli lub zdecydowanie zmniejszyć jej ilość (www.biolada.pl). Do około 1.5 l wody dodać pastę miso, suszone wodorosty, pokrojone w plastry pieczarki lub grzyby shitake (dietydlazdrowia.cba.pl). Miso nie podnosi ciśnienia. Badania na ludziach dotyczące absorpcji miso u dorosłych Japończyków pokazały że ci, których dieta zawierała duże ilości miso (spożywali minimum 10 potraw z dodatkiem miso w tygodniu) wykazywali dużo niższą tendencję do wystąpienia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, mimo wysokiej zawartości soli (www.karointhekitchen.com). w zn. 2: W zestawie było bardzo dobre miso, jedno z lepszych, jakie jadłam (pl.tripadvisor.com). Każdy zainteresowany będzie mógł sobie zamówić miso oraz sushi (www.seimeikan.pl). |
DODATKOWE INFORMACJE | <jap.> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE | |
DATA | Rejestracja hasła: 14.03.2016, 11.16, ostatnia aktualizacja hasła: 12.03.2017, 15.11 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Paweł Ciach |