×
NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
PORADNIA JĘZYKOWA UW
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

miso

Drukuj
DEFINICJA

1. «tradycyjna japońska pasta ze sfermentowanej soi, ryżu i drożdży, używana jako składnik lub dodatek do dań»

2. «to samo, co miso-shiru; zupa miso»

INFORMACJA GRAMATYCZNA

rzecz. n, ndm

KOLOKACJE

w zn. 1: Pasta miso.

PRZYKŁADY UŻYCIA

Miso sojowe ma wyraźny, nieco cierpki smak oraz intensywny zapach, jest dość gęste i słone więc należy pamiętać aby do potraw z miso (a także z wodorostami) nie dodawać już soli lub zdecydowanie zmniejszyć jej ilość (www.biolada.pl).



Do około 1.5 l wody dodać pastę miso, suszone wodorosty, pokrojone w plastry pieczarki lub grzyby shitake (dietydlazdrowia.cba.pl).



Miso nie podnosi ciśnienia. Badania na ludziach dotyczące absorpcji miso u dorosłych Japończyków pokazały że ci, których dieta zawierała duże ilości miso (spożywali minimum 10 potraw z dodatkiem miso w tygodniu) wykazywali dużo niższą tendencję do wystąpienia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, mimo wysokiej zawartości soli (www.karointhekitchen.com).



w zn. 2: W zestawie było bardzo dobre miso, jedno z lepszych, jakie jadłam (pl.tripadvisor.com).



Każdy zainteresowany będzie mógł sobie zamówić miso oraz sushi (www.seimeikan.pl).

DODATKOWE INFORMACJE

<jap.>

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
ODSYŁACZE
DATA Rejestracja hasła: 14.03.2016, 11.16, ostatnia aktualizacja hasła: 12.03.2017, 15.11
AUTOR Jan Burzyński
REDAKTOR Paweł Ciach
facebook