HASŁO |
tajin |
WARIANTY | tadżin |
WYMOWA | tadżin |
DEFINICJA | 1. «tradycyjne arabskie naczynie kuchenne wykonane z gliny, służące do powolnego duszenia na wolnym ogniu mięsa lub ryby z dodatkiem orientalnych przypraw, warzyw, owoców, orzechów itp.» 2. «potrawa przygotowana w takim naczyniu» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | fraza rzecz. n lub m rzeczowy, ndm lub odm, lp D. tajina lub tajinu, Ms. tajinie, lm M. tajiny; wyraz nie w pełni przyswojony, jego odmiana dopiero się kształtuje |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
w zn. 1: Od jakiegoś czasu rozważam zakup tajinu (codzienne-gotowanie.blogspot.com). W tadżinie możemy przygotowywać w zasadzie dowolne mięso i ryby, musimy tylko dostosować czas gotowania do rodzaju mięsa (pakujsie.com). w zn. 2: Tradycyjne tajin podaje się z kuskusem (allegro.pl). Dobry tajine powinien się pichcić conajmniej 8 godzin (kolumber.pl). Oprócz pizzy i burgerów można tam dostać również tadżina (www.fly4free.pl). |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
DATA | Rejestracja hasła: 10.10.2015, 10.07, ostatnia aktualizacja hasła: 12.10.2015, 18.35 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |