HASŁO |
tom yum |
WYMOWA | tom jum lub tom jam |
DEFINICJA | «tajska ostro-kwaśna zupa z grzybami, trawą cytrynową i krewetkami lub kurczakiem» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. ż lub n, ndm |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Tom yum jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej. Uznawana jest nawet za jej symbol (kulinarnapiniata.pl). W internecie można znaleźć wiele przepisów na tom yum Mają tam dobre tom yum, ale pad thai taki sobie (es.foursquare.com). Pikantne i kwaśne smaki zmieszane są w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa z tom yum ostrość i głębię smaku (durszlak.pl). Zjadłam pyszną tom yum, połaziłam trochę i wróciłam do hostelu (gosiasinilo.pinger.pl). |
DODATKOWE INFORMACJE | <taj.> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
burger, caprese, chorizo, czekadełko, dip, dipówka, frittata, halloumi, homing, hummus, pad thai, przepisownik, przepiśnik, tahini, tempura, wasabi, wrap |
DATA | Rejestracja hasła: 25.03.2015, 10.05, ostatnia aktualizacja hasła: 27.07.2016, 12.07 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |