| HASŁO |
halloumi
|
| WYMOWA | halumi |
| DEFINICJA | «biały, półtwardy ser z mleka owczego, czasami z domieszkąmleka koziego i krowiego» |
| INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. m rzeczowy lub n, ndm |
| PRZYKŁADY UŻYCIA |
Nie ma to jak stary dobry halloumi. Uwielbiam ten ser (maggiegotuje.blogspot.com). Halloumi ma tę właściwość, że bez względu na sposób przyrządzenia zawsze zachowa swój wyjątkowy smak i fakturę (www.cyprustrade.pl). Sałatka z halloumi smakuje naprawdę dobrze. Polecam na lunch (allrecipes.pl). Do kawiarni SAM wpada sięchoćby na świetne halloumi podawane na parę sposobów – na różnych sałatach lub w burgerze Najpierw na rozgrzanym grillu układam oddzielnie ser i pomidory, a po chwili, gdy już ser się zarumieni z jednej strony, a pomidorki lekko „zetną”, kładę je na plasterkach halloumi i chwilkę grilluję (kotlet.tv). |
| DODATKOWE INFORMACJE | <gr.> |
| WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
| ODSYŁACZE |
burger, caprese, chorizo, czekadełko, dip, dipówka, frittata, homing, hummus, tahini, tempura, wasabi, wrap |
| LICENCJA |
Słowo halloumi pochodzi od znaku towarowego Halloumi zarejestrowanego przez Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus. |
| DATA | Rejestracja hasła: 14.12.2015, 16.13, ostatnia aktualizacja hasła: 24.06.2020, 11.39 |
| AUTOR | Jan Burzyński |
| REDAKTOR | Katarzyna Kłosińska |