×
NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
PORADNIA JĘZYKOWA UW
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

harira

Drukuj
DEFINICJA

«pochodząca z Maroka rozgrzewająca zupa na wywarze z mięsa, najczęściej baraniego, z dodatkiem roślin strączkowych i jarzyn»

PRZYKŁADY UŻYCIA

Podstawą hariry jest mięso (zwykle baranina, jagnięcina lub wołowina), nasiona roślin strączkowych i przyprawy, które nadają potrawie niezwykłego aromatu (zakochanewzupach.pl).



W harirze najważniejsza jest soczewica, której walory smakowe idą w parze ze zdrowotnymi (kuchniaorganiczna.com).

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
DATA Rejestracja hasła: 24.05.2017, 16.19, ostatnia aktualizacja hasła: 26.11.2017, 18.57
AUTOR Patrycjusz Pilawski
REDAKTOR Maciej Czeszewski
facebook