HASŁO |
tortować |
DEFINICJA | 1. Ludzie interesujący się cukiernictwem mówią, że ktoś tortuje, jeśli zajmuje się pieczeniem tortów. 2. W środowisku cukierniczym mówi się też, że ktoś tortuje ciasto, jeśli przygotowuje je do tego, by można było z niego zrobić tort. |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Do znacz. 1. Przygotowałam ściągę rzeczy niezbędnych do wystartowania w tortowym świecie. Mikser, piekarnik, lodówka – no wiadomo, bez tego ani rusz. Nie daj sobie wmówić, że po zrobieniu dwóch tortów dla znajomych już musisz wydać tysiące na mikser planetarny. Da się bez niego przeżyć. Zwłaszcza na początku, jeśli nie jesteś pewna czy będziesz chciała tortować, czy nie, to nie warto od razu pakować się w takie koszty. (Źródło). Do znacz. 1. Oba torty pięknie się prezentują, Basiu... oj, a ja niedługo znów będę tortowała - tym razem dla Męża:) (Źródło). Do znacz. 2. Aby tortować ciasto, najpierw potrzebujemy dobrze schłodzonych warstw. Musimy również wyrównać nasze ciasta poprzez odcięcie kopuły lub korony ciasta. Jeśli nie wyrównasz swojego ciasta, może pęknąć i spowodować rozsypanie się ciasta. (Źródło). Do znacz. 2. Ciasto okazało się duże: średnica wynosi 23,5 cm, a wysokość 10 cm. Ciasto należy tortować przez co najmniej 12 godzin. (Źródło). |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
Por. tortowanie. |
DATA | Rejestracja hasła: 19.10.2016, 19.48, ostatnia aktualizacja hasła: 09.08.2020, 15.43 |
AUTOR | Patrycjusz Pilawski |
REDAKTOR | Katarzyna Kłosińska |