HASŁO |
pakora |
DEFINICJA | «kawałki warzyw lub grzybów panierowane na głębokim oleju, zwykle w mące z ciecierzycy, popularna potrawa kuchni indyjskiej» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. ż, lp D. pakory, Ms. pakorze, lm M. pakory |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Pakora to bardzo prosta, a zarazem pełna aromatu i smaku potrawa. Warto spróbować tej bardzo popularnej w Indiach przekąski (www.theclassifiedsplus.com). Dzisiejszym daniem dnia jest pakora z ryżem i sosem musztardowym. Do obiadu polecamy pyszną lemoniadę produkcji własnej, idealną na upały (www.facebook.com). Z potraw indyjskich zawsze polecam pakorę – nadaje się na przystawkę, danie główne lub na kolację (blogweganski.pl). Chciałam zrobić pakorę kalafiorową, ale przeraziło mnie smażenie w głębokim tłuszczu (zmyslywkuchni.blogspot.com). Gdy po zakupach żołądek zaczął upominać się o swoje, skosztowałam danie z pakorą w barze Vege (yakooseska.blox.pl). |
DODATKOWE INFORMACJE | <ind.> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
burger, chorizo, calzone, caprese, czekadełko, dip, dipówka, frittata, homing, hummus, lassi, mango lassi, samosa, tahini, tempura, wasabi, wrap, zupka chińska |
DATA | Rejestracja hasła: 29.10.2015, 12.39, ostatnia aktualizacja hasła: 29.10.2015, 12.45 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |