HASŁO |
brownie |
WYMOWA | brauni |
DEFINICJA | «popularne w kuchni amerykańskiej ciasto o charakterystycznym ciemnobrązowym kolorze, przygotowywane z gorzkiej czekolady, cukru, jajek i mąki, często z dodatkiem orzechów lub bakalii» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. n, ndm lub odm, lp D. brownisa, Ms. brownisie, lm M. brownisy lub brownies (formy brownies można używać też w innych przypadkach lm); wyraz nie w pełni przyswojony, jego odmiana dopiero się kształtuje |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Dzisiaj upiekłam brownie z jeżynami i kajmakiem. Co tu dużo mówić... takie brownie jest po prostu uzależniające (codojedzenia.pl). Spory kawałek bezglutenowego brownie kosztuje tam jedyne 6 zł, co jest według mnie ceną bardzo przystępną (bezglutenowy.blog.pl). Czy ktoś próbował kiedyś brownisa z kremem kasztanowym? (www.mojewypieki.com). Efekt wizualny fantastyczny, walory smakowe także, natomiast nie wiem, jak ocenić konsystencję. Strasznie „ciężkie” mi wyszło to ciasteczko, bo nie mam wielkiego doświadczenia z brownisami (www.mojewypieki.com). Bardzo lubię brownies właśnie za tę ciężkość i głęboki smak (caketime.blox.pl). |
DODATKOWE INFORMACJE | <ang., od brown ‘brązowy’; ze względu na charakterystyczny czekoladowobrązowy kolor takiego ciasta> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
aeropress, caffé latte, drip, dripper, flat white, homing, panna cotta, przepisownik, przepiśnik, smoothie |
LICENCJA |
Hasło udostępnione na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska |
DATA | Rejestracja hasła: 11.08.2014, 11.07, ostatnia aktualizacja hasła: 27.07.2016, 12.05 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |