HASŁO |
drip |
DEFINICJA | 1. «kawa przygotowywana poprzez powolne zalewanie gorącą wodą zmielonych ziaren kawy wsypanych do szklanego lub ceramicznego zaparzacza z papierowym filtrem, często umieszczonego bezpośrednio na filiżance» 2. «to samo, co dripper» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. m żywotny lub nieżywotny, lp D. dripa lub dripu, Ms. dripie, lm M. dripy |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
w zn. 1: Można tu zjeść kanapkę z kiszoną kapustą i cheddarem, burgera z pestek dyni i wypić dripa (nakarmionastarecka.pl). Dobry drip piłem ostatnio w kawiarni MiTo (www.yelp.ca). Teraz kawowi trendsetterzy raczą się dripem, chemexem i aeropressem (www.facebook.com). w zn. 2: Kawy przyrządzane w dripie i aeropressie są o wiele bardziej złożone w smaku i aromacie niż kawy z ekspresu ciśnieniowego (caffeprego.pl). Do wieczornej lektury, relaksu czy po prostu smakowania najlepiej nadaje się na pozór lurowata kawa z dripa (babydogarow.pl). |
DODATKOWE INFORMACJE | <ang., dosł. ‘kropla’> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE |
aeropress, barista, brownie, caffé latte, cold brew, kawkować, kawomat, panna cotta, smoothie |
DATA | Rejestracja hasła: 30.09.2015, 12.54, ostatnia aktualizacja hasła: 30.09.2015, 15.34 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |