×
NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
PORADNIA JĘZYKOWA UW
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

ksylitol

Drukuj
DEFINICJA

«środek słodzący uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy, stosowany jako zamiennik cukru, podobny do niego i tak samo słodki, lecz mający mniej kalorii»

INFORMACJA GRAMATYCZNA

rzecz. m rzeczowy, lp D. ksylitol, Ms. ksylitolu, lm M. ksylitole

PRZYKŁADY UŻYCIA

Lizaki z ksylitolu można jeść do woli, bo nie powodują próchnicy zębów, a wręcz są wskazane dla dzieciaków, bo cukier brzozowy ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne (hkaterinamakaryk.blogspot.com).



Na pierwszy rzut oka ksylitol wygląda i smakuje jak zwykły biały cukier, ale z punktu widzenia chemii jest cukrem pięcio-, nie sześciowęglowym, a w zasadzie alkoholem cukrowym (sklepekologiczny.com.pl).



Można także słodzić ksylitolem wszystkie słodkie wypieki poza drożdżowymi, ponieważ drożdże przez ksylitol są skutecznie niszczone (ziolaioleje.pl).



Ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny i nie powoduje skoków poziomu cukru i insuliny we krwi (naturalna-medycyna.com.pl).



Oryginalny ksylitol produkowany jest z brzozy i pochodzi tylko z Finlandii – do zakupionego ksylitolu dołączamy certyfikat autentyczności! (ale-raj.pl).

DODATKOWE INFORMACJE

<ang. xylitol>

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
DATA Rejestracja hasła: 24.11.2015, 08.09, ostatnia aktualizacja hasła: 25.11.2015, 13.02
AUTOR Paweł Ciach
REDAKTOR Maciej Czeszewski
facebook