HASŁO |
jagielnik |
DEFINICJA | Jagielnik to ciasto z kaszy jaglanej, które wyglądem i konsystencją przypomina sernik. Jagielniki są szczególnie popularne w kuchni wegańskiej, przygotowuje się je wówczas bez dodatku mleka. |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Do jagielnika wchodzi dużo mleka i ogólnie wody, całość ma mieć konsystencję rzadkiego sera (takiego jak przemielony ser do sernika z dodanym jajkiem) – oczywiście mleko może być roślinne, nie ma problemu. (Źródło). Jagielniki to już ciasta kultowe. Każdy weganin w swoim życiu na pewno jadł kawałek jagielnika czy to pieczonego, czy na zimno. (Źródło). Jagielnik z sernika ma w zasadzie tylko wygląd, ponieważ jeśli chodzi o smak, to niestety nie da się, żeby kasza smakowała jak twaróg ;) Smakowo bliżej mu do puddingu, czy budyniu (...). (Źródło). W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć królowej kasz, czyli kaszy jaglanej, którą można podać na tysiąc sposobów i jednym z nich jest bezmleczny sernik zwany jagielnikiem. (Źródło). O jagielniku przypomniała mi w komentarzu na fb Aga. Sernik… sernik… Sernik z kaszy…? |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE | |
DATA | Rejestracja hasła: 09.10.2020, 13.20, ostatnia aktualizacja hasła: 09.10.2020, 14.01 |
AUTOR | Barbara Pędzich |
REDAKTOR | Barbara Pędzich |