NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

jagielnik

Drukuj
DEFINICJA

Jagielnik to ciasto z kaszy jaglanej, które wyglądem i konsystencją przypomina sernik. Jagielniki są szczególnie popularne w kuchni wegańskiej, przygotowuje się je wówczas bez dodatku mleka.

PRZYKŁADY UŻYCIA

Do jagielnika wchodzi dużo mleka i ogólnie wody, całość ma mieć konsystencję rzadkiego sera (takiego jak przemielony ser do sernika z dodanym jajkiem) – oczywiście mleko może być roślinne, nie ma problemu. (https://klaudynahebda.pl/sernik-kasza-jaglana/).



Jagielniki to już ciasta kultowe. Każdy weganin w swoim życiu na pewno jadł kawałek jagielnika czy to pieczonego, czy na zimno. (https://zmiksowani.pl/przepisy-na/ciasto-jagielnik).



Jagielnik z sernika ma w zasadzie tylko wygląd, ponieważ jeśli chodzi o smak, to niestety nie da się, żeby kasza smakowała jak twaróg ;) Smakowo bliżej mu do puddingu, czy budyniu (...). (http://my-happykitchen.blogspot.com/2015/02/jagielnik-sernik-jaglany.html).



W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć królowej kasz, czyli kaszy jaglanej, którą można podać na tysiąc sposobów i jednym z nich jest bezmleczny sernik zwany jagielnikiem. (https://kuchnia.wp.pl/sernik-dla-alergika-bez-sera-maki-i-jajek-6364576278198401g/7).



O jagielniku przypomniała mi w komentarzu na fb Aga. Sernik… sernik… Sernik z kaszy…?
Przecież to mój ukochany jagielnik! (https://pasjonujem.wordpress.com/2016/09/24/sernik-z-kaszy-jaglanej-bezsernik-jagielnik/).

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
ODSYŁACZE
DATA Rejestracja hasła: 09.10.2020, 13.20, ostatnia aktualizacja hasła: 09.10.2020, 14.01
AUTOR Barbara Pędzich
REDAKTOR Barbara Pędzich
facebook