NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

bezsernik

Drukuj
DEFINICJA

Bezsernik to wegańskie ciasto przyrządzane jako odpowiednik sernika. Ser zastępuje się w bezserniku na przykład orzechami nerkowca, kaszą jaglaną lub tofu.

PRZYKŁADY UŻYCIA

Sernik bez sera ma różne oblicza. Zrobiony z nerkowców będzie nazywany nernikiem, z kaszy jaglanej – jagielnikiem. My proponujemy wegański bezsernik z tofu, czyli nic innego jak tofurnik. (https://polki.pl/przepisy/desery,sernik-bez-sera-czyli-przepyszny-weganski-deser-zobacz-przepis,11763,przepis.html).



Bezsernik jaglany, czyli jagielnik. Absolutny hit! Całkowicie roślinne ciacho, które pokochają nie tylko weganie. (...) Zapraszam na porcję wegańskiego bezsernika na orzechowym spodzie a la nutella i karmelową polewą z daktyli.  (https://okiemdietetyka.pl/bezsernik-jaglany-z-karmelem-daktylowym/).



Historia bezsernika słonecznikowego jest znana, więc dodam tylko, że jest pyszny i chyba obecnie znajduje się wśród moich faworytów, jeżeli chodzi o wegańskich naśladowców sernika. (http://maddy.przepisy.net/bezsernik-ze-slonecznika-czyli-weganski-sernik-z-malinami/).



Uwielbiam wszelkie wersje wegańskich serników (...). Co zrobić, jak kocham bezserniki – zarówno te naśladujące tradycyjne serniki, jak i wersje zupełnie innowacyjne miłością dozgonną? (https://hello-morning.org/tag/na-zimno/).



Najlżejszy z naszych wegańskich bezserników - nerkownik z musem mango - marakuja - jest także bezglutenowy i bez cukru  ale za to pełen smaku. ().

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
ODSYŁACZE
DATA Rejestracja hasła: 09.10.2020, 13.19, ostatnia aktualizacja hasła: 09.10.2020, 14.03
AUTOR Barbara Pędzich
REDAKTOR Barbara Pędzich
facebook