HASŁO |
nori |
DEFINICJA | «suszone wodorosty używane jako dodatek do potraw w kuchni japońskiej, wykorzystywane zwłaszcza do przygotowywania sushi» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. n, ndm |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Tofu w nori pojawiło się na blogu pierwszy raz w czerwcu 2012 r. (wegannerd.blogspot.com). Prażone chipsy z nori są bardzo popularną przekąską szczególnie w Korei i Japonii (sklep.kuchnieswiata.com.pl). Sushi moze byc zawijane w nori, omlet albo tofu (kuchnia.ugotuj.to). Nori są bogate w błonnik, witaminy, białka, minerały i pierwiastki śladowe jak wapń, fosfor i żelazo (przepisychinskie.pl). Nori można też pociąć w paseczki i dodać do sałatki albo np. omletu czy frittaty (forum.gazeta.pl). |
DODATKOWE INFORMACJE | <jap.> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
ODSYŁACZE | |
DATA | Rejestracja hasła: 18.03.2016, 13.07, ostatnia aktualizacja hasła: 08.01.2017, 23.53 |
AUTOR | Jan Burzyński |
REDAKTOR | Paweł Ciach |