×
NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
PORADNIA JĘZYKOWA UW
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

foodpairing

Drukuj
WYMOWA

fudpering

DEFINICJA

«w gastronomi: technika łączenia różnych składników w celu tworzenia nieoczywistych połączeń smakowych»

PRZYKŁADY UŻYCIA

Foodpairing sprawia, że stare produkty połączone ze sobą w niecodzienne pary mogą przynieść zaskakujący efekt na naszych talerzach (www.smakizpolski.com.pl).



Miód z rybą, truskawki z musztardą, chilli z czekoladą, kawa z czosnkiem? Nie brakuje osób, które bez przerwy łączą ze sobą teoretycznie wykluczające się smaki, by stworzyć coś oryginalnego. Z pomocą idzie im nauka, mówiąca o właściwych połączeniach i precyzji w komponowaniu smaku. To foodpairing. (kuchnia.wp.pl).

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
ODSYŁACZE
LICENCJA

Hasło udostępnione na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska

DATA Rejestracja hasła: 05.04.2016, 10.50, ostatnia aktualizacja hasła: 01.11.2016, 16.00
AUTOR Aneta Kublik
REDAKTOR Jan Burzyński
facebook