HASŁO |
tapenada |
DEFINICJA | «pasta, której podstawę stanowią oliwki, kapary, anchios i oliwa z oliwek» |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Sami przygotowujemy przetwory: nalewki owocowe, konfiturę cytrynową, dżemy podawane do śniadań i tapenadę z oliwek (naszglospoznanski.pl). Nie lubię tapenady zmiksowanej na miazgę, wolę, gdy składniki w tej paście są widoczne (straga.pl). Pani Asiu, tapenada z czarnych oliwek zniknęła z mojego przyjęcia w pół godziny, ci, którzy się spóźnili, już się nie załapali (www.facebook.com). Uwielbiam tapenadę, choć nie ma ona zbyt eleganckiego wyglądu (smakolykialergika.salon24.pl). […] bardzo podoba mi się idea „tapas” i to, że praktycznie wszystko może nim być. No i oczywiście wszechobecne oliwki z różnymi nadzieniami, tapenada i paella vegetariana (forum.mlingua.pl). |
DODATKOWE INFORMACJE | <fr. tapenade> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
DATA | Rejestracja hasła: 19.06.2016, 17.01, ostatnia aktualizacja hasła: 02.11.2017, 05.03 |
AUTOR | Agnieszka Kostrowiecka |
REDAKTOR | Jan Burzyński |