HASŁO |
turystyka kulinarna |
DEFINICJA | «turystyka podejmowania w celu poznawania lokalnych, regionalnych i narodowych surowców, produktów żywnościowych, a także tradycyjnych potraw, zarówno obszarów wiejskich, jak i miejskich» |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Turystyka kulinarna, która pozwala poznać inne kultury „od kuchni”, spotyka się z coraz większym uznaniem podróżujących na całym świecie, w tym również i w Polsce (turystykakulturowa.org). Bezpośrednie motywy podróży kulinarnych, które skłaniają autentycznych smakoszy do poznawania narodowych, regionalnych lub lokalnych produktów żywnościowych oraz charakterystycznych potraw występujących na danym obszarze są we współczesnej turystyce kulinarnej bardzo istotnym elementem doświadczenia turystycznego (i.vistula.edu.pl). |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
DATA | Rejestracja hasła: 16.06.2017, 09.23, ostatnia aktualizacja hasła: 02.12.2017, 23.46 |
AUTOR | Dominik Orłowski |
REDAKTOR | Maciej Czeszewski |