×
NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
PORADNIA JĘZYKOWA UW
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

prebiotyk

Drukuj
DEFINICJA

«substancja obecna w produktach żywnościowych lub wprowadzona do nich w celu stymulacji rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej jelit»

PRZYKŁADY UŻYCIA

Inulina jest naturalnym prebiotykiem (sante.pl).



Najwięcej prebiotyków jest między innymi w cykorii, mniszku lekarskim, pszenicy (ziarnach, mące, pieczywie, płatkach), cebuli, czosnku, bananach, porach, szparagach, natce pietruszki, mleczu (kobieta.interia.pl).

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
DATA Rejestracja hasła: 03.10.2014, 16.38, ostatnia aktualizacja hasła: 09.01.2015, 21.41
AUTOR Patrycjusz Pilawski
REDAKTOR Paweł Ciach
facebook