×
NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
PORADNIA JĘZYKOWA UW
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

musiak

Drukuj
DEFINICJA

W środowisku winiarskim musiakiem potocznie i żartobliwie nazywa się wino musujące.

PRZYKŁADY UŻYCIA

La Gioiosa Et Amorosa Prosecco DOC Treviso (24,99 zł) to musiak w oryginalnej butelce. Po odkorkowaniu ma drobne bąbelki. Wytrawne i aromatyczne, utrzymane w stylu jabłkowym, w kolorze dość blade, lekko gorzkie. (Źródło).



Musiaki, warto podawać dobrze schłodzone, w temperaturze 6-8 °C. Nie należy schładzać wina musującego w zamrażalniku. (Źródło).



Najpopularniejsze musiaki to wina białe, stosunkowo rzadko spotyka się w Polsce czerwone. (Źródło).

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
DATA Rejestracja hasła: 24.12.2017, 12.07, ostatnia aktualizacja hasła: 14.12.2020, 20.49
AUTOR Patrycjusz Pilawski
REDAKTOR Dagmara Banasiak
facebook