HASŁO |
musiak |
DEFINICJA | W środowisku winiarskim musiakiem potocznie i żartobliwie nazywa się wino musujące. |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
La Gioiosa Et Amorosa Prosecco DOC Treviso (24,99 zł) to musiak w oryginalnej butelce. Po odkorkowaniu ma drobne bąbelki. Wytrawne i aromatyczne, utrzymane w stylu jabłkowym, w kolorze dość blade, lekko gorzkie. (Źródło). Musiaki, warto podawać dobrze schłodzone, w temperaturze 6-8 °C. Nie należy schładzać wina musującego w zamrażalniku. (Źródło). Najpopularniejsze musiaki to wina białe, stosunkowo rzadko spotyka się w Polsce czerwone. (Źródło). |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
DATA | Rejestracja hasła: 24.12.2017, 12.07, ostatnia aktualizacja hasła: 14.12.2020, 20.49 |
AUTOR | Patrycjusz Pilawski |
REDAKTOR | Dagmara Banasiak |