HASŁO |
frużelina |
DEFINICJA | Frużelina to przetwór owocowy w formie żelu będący dodatkiem do deserów. |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Frużelina to nic innego jak owoce w formie żelu. Lekka konsystencja przypomina nieco kisiel, w którym to zanurzone zostały całe kawałki owoców. (Źródło). Najlepsze owoce do frużeliny to czereśnie, wiśnie, maliny, truskawki, jagody, borówki amerykańskie, porzeczki. Frużelina z każdym rodzajem owoców będzie miała inną konsystencję. Owoce o małej zawartości pektyny (truskawki) i jednocześnie puszczające sporo soku będą potrzebowały więcej żelatyny […]. (Źródło). Frużelina owocowa to nasz ulubiony dodatek do lodów, gofrów, naleśników czy placuszków. Są to pyszne owoce skąpane w sosie o konsystencji pomiędzy kisielem a tężejącą galaretką. Zazwyczaj robię na bieżąco, a w tym roku postanowiłam zamknąć to cudo w słoiczki. (Źródło). |
DODATKOWE INFORMACJE | Rzeczownik pospolity frużelina pochodzi od zastrzeżonej nazwy przetworów owocowych Frużelina firmy Prospona. |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
DATA | Rejestracja hasła: 11.11.2019, 14.43, ostatnia aktualizacja hasła: 14.12.2020, 20.04 |
AUTOR | Marion |
REDAKTOR | Dagmara Banasiak |