HASŁO |
ajran |
DEFINICJA | «turecki napój sporządzany z jogurtu i wody, zwykle z dodatkiem soli, czasem pieprzu, schłodzony i lekko spieniony przed podaniem» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. m rzeczowy, lp D. ajranu, Ms. ajranie, lm M. ajrany |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
Każdy, kto kiedyś był w tureckiej knajpce, na pewno kojarzy ten napój. Jogurtowy, lekko słony, orzeźwiający, gaszący pragnienie. Pyszny. Od niedawna w polskich sklepach można kupić gotowy ajran w kubeczkach (dzikapycha.pl). Długowieczność, smukła sylwetka, piękna cera, niepowtarzalny smak, idealna potrawa dla gości – to ponoć zyski z picia ajranu (magazyn-kuchnia.pl). Ten przepis na ajran to przede wszystkim propozycja dla wszystkich fanek i fanów kebaba, gdyż w Turcji i krajach Bliskiego Wschodu jest często spożywany jako dodatek do tego właśnie dania (w-spodnicy.ofeminin.pl). Nasza specjalność to wykwintny jagnięcy Kebab Szefa na ostro, zapiekany w chlebku arabskim, podawany z ajranem (pl.tripadvisor.com). W Bułgarii bardzo często rakiję popija się ajranem. Kto nie próbował tak popijać tego alkoholu, patrzy się na ten miks z lekkim zdziwieniem, jednak po pierwszym łyku zdziwienie przechodzi. Smaki doskonale się komponują (turystykastudencka.pl). |
DODATKOWE INFORMACJE | <tur. ayran> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
DATA | Rejestracja hasła: 10.07.2017, 18.12, ostatnia aktualizacja hasła: 25.01.2018, 17.11 |
AUTOR | Maciej Czeszewski |
REDAKTOR | Kacper Nosarzewski |