HASŁO |
ramekin |
DEFINICJA | «małe ceramiczne lub szklane naczynie do zapiekania i serwowania przystawek; kokilka, kokila» |
INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz. m nieżywotny, lp D. ramekina, Ms. ramekinie, lm M. ramekiny |
KOLOKACJE | Ramekin do zapiekania. Ramekin ceramiczny. |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
W ramekinie robi się bardzo dużo bajeranckich potraw. Wykorzystamy go do crème brûlée, zapiekanych jajek, jabłek, sufletów, puddingów, musów, tymbalików (rozkosznie piękna nazwa), czy wreszcie moelleux, które dzisiaj właśnie zrobiłem (teklak.pl). Przygotowaną masę sufletową przelać do ramekinów, napełniając je całkowicie (2–3 mm od górnej krawędzi ramekina). Włożyć do rozgrzanego piekarnika (mojewypieki.com). Zakupiłam w pobliskim Lidlu piękne, malutkie gruszki portugalskie. Troszkę poleżały, stały się bardziej dojrzałe i miękkie. Postanowiłam więc użyć swoich ramekinów (kuchniamalgosi.blogspot.com). Obgotowane owoce układamy w ramekinie, posypujemy kruszonką, na wierzch sypiemy migdały i zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach (smakowitykasek.pl). Przygotowujemy 4 ramekiny o pojemności 180 ml każdy. Środek ramekinów smarujemy dokładnie masłem, a następnie wysypujemy drobnym lub granulowanym cukrem (ugotowani.tvn.pl). |
DODATKOWE INFORMACJE | <fr. ramequin> |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
DATA | Rejestracja hasła: 16.07.2017, 09.15, ostatnia aktualizacja hasła: 28.01.2018, 19.28 |
AUTOR | Maciej Czeszewski |
REDAKTOR | Kacper Nosarzewski |