NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

ramekin

Drukuj
DEFINICJA

«małe ceramiczne lub szklane naczynie do zapiekania i serwowania przystawek; kokilka, kokila»

INFORMACJA GRAMATYCZNA

rzecz. m nieżywotny, lp D. ramekina, Ms. ramekinie, lm M. ramekiny

KOLOKACJE

Ramekin do zapiekania. Ramekin ceramiczny.

PRZYKŁADY UŻYCIA

W ramekinie robi się bardzo dużo bajeranckich potraw. Wykorzystamy go do crème brûlée, zapiekanych jajek, jabłek, sufletów, puddingów, musów, tymbalików (rozkosznie piękna nazwa), czy wreszcie moelleux, które dzisiaj właśnie zrobiłem (teklak.pl).



Przygotowaną masę sufletową przelać do ramekinów, napełniając je całkowicie (2–3 mm od górnej krawędzi ramekina). Włożyć do rozgrzanego piekarnika (mojewypieki.com).



Zakupiłam w pobliskim Lidlu piękne, malutkie gruszki portugalskie. Troszkę poleżały, stały się bardziej dojrzałe i miękkie. Postanowiłam więc użyć swoich ramekinów (kuchniamalgosi.blogspot.com).



Obgotowane owoce układamy w ramekinie, posypujemy kruszonką, na wierzch sypiemy migdały i zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach (smakowitykasek.pl).



Przygotowujemy 4 ramekiny o pojemności 180 ml każdy. Środek ramekinów smarujemy dokładnie masłem, a następnie wysypujemy drobnym lub granulowanym cukrem (ugotowani.tvn.pl).

DODATKOWE INFORMACJE

<fr. ramequin>

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
DATA Rejestracja hasła: 16.07.2017, 09.15, ostatnia aktualizacja hasła: 28.01.2018, 19.28
AUTOR Maciej Czeszewski
REDAKTOR Kacper Nosarzewski
facebook